ZAMA: cel mai bun restaurant din Cluj

Am fost pentru a doua oară la Cluj. Prima oară nu prea am reușit să mă bucur de oraș așa cum trebuie, pentru că am fost de Revelion și era foarte frig. Dar acum, la TIFF, vremea a fost super! Am mers cu Vlad, Andreea și Mihnea. Ne-am cazat chiar în Piața Unirii, așa că totul a fost within walking distance.  

info_zama.jpg

Program: L-V 10 AM - 12 AM S-D 11 AM - 12 AM

Meniu: aici

Prețuri: €€

Recomandare: ORICE

Adresă: Napoca 16

Telefon: 0755 080 777

Știam că mâncarea din Cluj e bună încă de data trecută. Dar nu apucasem să merg peste tot, unele restaurante erau închise. Plus că între timp s-au mai deschis câteva. Nu cred că am mâncat prost în Cluj, oriunde am ajuns. Dar pot să zic direct că Zama este restaurantul meu preferat. De departe! Totul se leagă bine la Zama. Locul e frumos și aerisit, ospătarii sunt simpatici, iar mâncarea e excelentă.  

 

"Totul se leagă bine la Zama. Locul e frumos și aerisit, ospătarii sunt simpatici, iar mâncarea e excelentă."  

 

Am ajuns la Zama într-o dimineață, pe la 11. Eram doar eu cu Andreea și încercasem să mergem la Eggcetera. Din nou. Acolo spațiul e foarte mic, cu puține mese și lumea stă la coadă să prindă un loc. Revin cu recenzie și pentru Eggcetera. Cert e că nu am vrut să așteptăm și am mers la Zama, care era la doi pași. Citisem meniul și știam că au chestii de mic-dejun bune.  

Dar chiar dacă era ora 11, eu îmi doream să bifez o ciorbă la ei, înainte de toate. Domnișoara care ne servea ne-a zis că până la 12 servesc numai mic-dejun. Așa că am luat ceva, dar i-am zis că eu aștept și ciorbele. Am decis cu Andreea să împărțim o ratatută cu ciuperci (10 lei), cu perle de burduf (4 lei), salată de vinete cu poprici (5 lei) și zacuscă cu ciuperci (5 lei). Ratatută e omletă la ei. Deci, ca să fac totalul, am dat pe acest mic-dejun copios 24 lei. Ah! Și am primit și o cafea în banii ăștia. Foarte accesibil! Nu pot să laud destul omleta. A fost atât de bună, cu atât de multe arome! Mai rar o omletă atât de gustoasă. Ar fi mers și cu niște slăninuță sau jumări. Se pot adăuga. Iar salata de vinete a fost supeeer.  

 

"Mai rar o omletă atât de gustoasă. Ar fi mers și cu niște slăninuță sau jumări."

 

Apoi am comandat și pentru Vlad tot o ratatută cu ciuperci, cu perle de burduf, cârnaț de casă (6 lei) și salată de vinete. Știam că o să îi placă. A fost foarte încântat și el. Iar eu mi-am mai luat o zamă aită de ciuculeți și hiribe (14 lei). Foarte bună. Iar Mihnea, prietenul Andreei, și-a luat o topală de ciuperci de pădure cu mămăliguță (21 lei).  

Toată vacanța a fost o alergătură între filme și mâncare. Voiam să bifez cât mai multe restaurante, așa că am fost contracronometru. Dar la Zama tot am mers de mai multe ori. Numai la asta mă gândeam. Când să mă mai întorc și ce să mai mănânc din meniu. Îmi rămăsese gândul la mămăliga în pături cu brânză de capră și burduf (16 lei). Și eu nu sunt fană mămăligă. Dar voiam, desigur, să bifez și varza ca la Cluj (23 lei). Așa că am luat și, și. Excelente amândouă! Și, că să închei apoteotic, am luat la desert și Somloi Galuska (14 lei). Pentru cei care nu știu, aceasta este o prăjitură de origine maghiară foarte populară în restaurantele transilvănene. Și este delicioasă! Mie mi-a adus aminte de o savarină. Dar mult mai bună! Pentru că sunt 3 tipuri de pandișpan însiropat, plus cremă de vanilie și frișcă. Este noul meu desert preferat. Doar că va trebui să învăț să îl prepar, pentru că în București nu am dat peste așa ceva.  

 

"Numai la asta mă gândeam. Când să mă mai întorc și ce să mai mănânc din meniu." 

 

M-am luat cu Somloi și am uitat să vă spun că Vlad și-a luat și el o porție de piciorag de porc cu păsulă scăzută (24 lei). Adică fasole cu ciolan. O porție generoasă. Și, de fapt, toate porțiile mi s-au părut generoase. Evident că nu am putut termina tot.

Vă recomand cu drag restaurantul meu preferat din Cluj.

zama restaurant cluj
zama restaurant cluj
zama restaurant cluj
ratatută cu ciuperci și cârnaț

ratatută cu ciuperci și cârnaț

zamă aită de ciuculeți și hiribe

zamă aită de ciuculeți și hiribe

D5075946-E92A-4CBE-99D7-D22A57E4C827.jpeg
E1628941-E48A-41D4-AE8B-528D15D2CDB3.jpeg
mămăligă în pături cu brânză de capră și burduf

mămăligă în pături cu brânză de capră și burduf

piciorag de porc cu păsulă scăzută

piciorag de porc cu păsulă scăzută

topală de ciuperci de pădure cu mămăliguță

topală de ciuperci de pădure cu mămăliguță

varză ca la cluj

varză ca la cluj

somloi galuska

somloi galuska

F5AB38EC-8CE1-4F12-AA7F-A10519BC9D0B.jpeg
A4C5DCAC-797B-44C1-9524-7A5DEE8D6549.jpeg

VERDICT:

01_stamp_impressed.png