BISTRO ATENEU: mâncare românească fină

De curând s-a deschis Bistro Ateneu, fix lângă Ateneu, desigur. Știam despre deschidere de pe blogul http://www.amusebouche.ro/. Cei care au blogul și-au deschis acest restaurant, care se poziționează ca Maize-ul. Adică vor să ofere o bucătărie românească reinterpretată, pornind de la ingrediente românești de bună calitate. Blogul lor e unul de experiențe culinare fancy și povestesc experiențe de fine dining locale și internaționale. După ce au studiat plimbându-se și gustând cum fac alții, și-au deschis și ei restaurant. Mi se par niște pași firești.

info_bistro_Ateneu.jpg

Program: Luni - Duminică 6 - 10 PM

Meniu: aici

Prețuri: €€€

Recomandare: file de șalău

Adresă: Episcopiei 3

Telefon: 0742 080 909

Am fost la Bistro Ateneu într-o seară, cu Vlad. Restaurantul are o locație foarte bună, chiar excelentă. Nu poți să fii mai în centru și mai la îndemână de atât. E la doi pași de Caju al lui Joseph Hadad. Revin cu recenzie și pentru el, am fost deja. Bistroul e decorat ok, dar m-am învățat să fiu dată pe spate. Îmi amintesc când am pășit în restaurante gândite de Cristian Corvin. Experiența e una holistică, simți conceptul în fiecare detaliu. Aici e ceva mai simplu și pare că îi lipsește ceva. Ce contribuie la lipsa atmosferei e și muzica. Destul de enervantă. Nu mai știu acum să zic exact ce muzică era, dar clar era în contratimp cu toată masa. Servirea a fost ok, dar cam rece.

“Bistroul e decorat ok, dar m-am învățat să fiu dată pe spate.”

Ne-am ales o masă la geam și am avut timp să analizăm detaliile. Am rămas uimită de faptul că tacâmurile erau direct pe masă. Nu era niciun șervet sub ele. Cam nepotrivit din punct de vedere al igienei, oricât de noi sau de curate ar fi mesele. Cred că poți să faci asta doar la tine acasă.

Îmi place cum sună tot ce au în meniu. Dar în seara aia eram pornită pe pește, așa că am luat file de șalău, cu cremă de usturoi verde, arpagic copt și pak choi (85 lei). Vlad și-a luat arpacaș cu dovleac plăcintar copt, brânză maturată, verdețuri și gălbenuș de ou (38 lei), dar și un cotlet de porc cu mămăligă cremoasă, brânză maturată și trufe negre (82 lei). Iar la desert am împărțit un brulée de dovleac cu înghețată de cătină (28 lei). Cam scump dacă e să mă gândesc la așteptări vs. reality. Mâncarea a fost bună, dar nu o să devin one of the regulars. Chiar îl întrebam pe Vlad dacă crede că și mâncarea mi se pare mai puțin bună din cauza amenajării și a servirii. Eu tind să cred că sunt influențată și de acești factori.

“Cam scump dacă e să mă gândesc la așteptări vs. reality. Mâncarea a fost bună, dar nu o să devin one of the regulars.”

Înainte de toate ne-au adus puțin unt și o pâinică, în care m-am înfipt imediat. Nimic deosebit. În niciun caz cum e pâinea și untul de la Pâine și Vin. Apoi a urmat aperitivul lui Vlad, arpacașul. Bun. Și apoi felurile principale, care mi-au plăcut și mai mult. Peștele era gătit perfect și mergea la fix cu crema de usturoi verde. Mmm-m! Am gustat și de la Vlad și mi-a plăcut mult combinația din farfurie, dar tot mai mult peștele meu.

“Eu cred că se apropie de ceea ce trebuie cu mâncarea, care e deosebită. Dar mai au de lucru la alte detalii.”

Apoi ne-au adus din partea casei o nucă umplută cu ciocolată. Nu nucă nucă, ci un fursec în formă de nucă. Și apoi brulée-ul de dovleac, care este într-adevăr special. Și apropo de cătină, tocmai ce vorbeam cu Vlad despre ea, ce poți să gătești cu ea. Cătina și înghețata chiar e o combinație reușită!

Eu cred că se apropie de ceea ce trebuie cu mâncarea, care e deosebită. Dar mai au de lucru la alte detalii. Întreaga experiență contează atunci când dai mulți bani la o masă. Nu vreau să îi descurajez, ci să-i susțin în aventura și curajul lor. Le urez succes în continuare!

bistro ateneu bucuresti
bistro ateneu bucuresti
IMG_0131.JPG
IMG_0130.JPG
arpacaș cu dovleac și brânză maturată

arpacaș cu dovleac și brânză maturată

cotlet de porc cu mămăligă cremoasă

cotlet de porc cu mămăligă cremoasă

file de șalău cu cremă de usturoi verde

file de șalău cu cremă de usturoi verde

bistro ateneu bucuresti
desert nucă

desert nucă

brulée din dovleac

brulée din dovleac

bistro ateneu bucuresti meniu
unimpressed celia