LACRIMI ȘI SFINȚI: mâncare românească și poezie

Sunt unele locuri care îmi plac, dar în care ajung mai rar, nu știu de ce. Lacrimi și Sfinți e unul dintre ele. Prima oară când am mâncat Chifteluțe Minunate din meniul lor a fost într-adevăr liric. Le-am trecut pragul din nou, recent, cu ocazia zilei de naștere a Dianei. Diana este prietena noastră care stă în Haga. Și când zic a noastră, mă refer la grupul meu de 13 fete. Mai rar reușim să ne adunăm toate la aceeași masă. Din păcate, nu o să pot să prezint pe toată lumea, că aș vorbi mai mult despre oameni decât despre mâncare. Pe Luiza însă chiar trebuie să o menționez, pentru că e mare gurmandă și pasionată de gătit - mâncare românească grăsuță, în mod special. Prăjește Luiza o cefuță, o pulpiță de porc de țară de îți schimbă percepția asupra mâncării. Pentru mâncarea românească cu gust de țară am venit și noi la restaurantul lui Mircea Dinescu.

info_Lacrimi.jpg

Program:

Luni 6.30 PM - 1 AM

Joi - Dum 12.30 PM - 2 AM

Meniu: aici

Recomandare: Chifteluțe minunate

Adresă: Șepcari 16

Telefon: 0725 558 286

Lacrimi și Sfinți e un loc foarte hipsteresc, care combină elemente tradiționale cu un design contemporan. Pe pereți sunt, de exemplu, capace de oale roșii și animale din lego.  

Ne-au dat fix masa lungă de pe mijloc, așa că m-am simțit ca la nuntă. Am avut și lăutari. Meniul e plin de denumiri haioase. Noi am comandat așa: Jumări Universitare, Chifteluțe Minunate, Salată “mai adu-mi una”, Sarmale Nu-mă-uita, Brigada Moravuri, Pastramă de berbecuț, Cârnați Acordați, Cartofi Prăjiți și altele.  

Luiza a sugerat să începem cu Jumările Universitare (30 lei), că ea mai mâncase și i s-au părut extraordinare. Eu am fost prima de acord, că mie îmi plac jumările. Dar astea erau de rață și gâscă și le-au servit calde. Nu mi-au plăcut în mod deosebit. Poate pentru că erau și cu piele, iar eu sunt genul de om care dă pielea de la păsări deoparte. Am ciugulit, erau bune la gust, dar nu m-au dus cu gândul la niște jumări și mi s-au părut și muuult prea scumpe. Ar fi mers dacă erau din partea casei.

 

"Sunt unele locuri care îmi plac, dar în care ajung mai rar, nu știu de ce. Lacrimi și Sfinți e unul dintre ele."

 

Eu mi-am luat și de data asta Chifteluțele Minunate (26 lei). Dacă ajungeți pentru prima oară, asta să comandați. Și cu un piure lângă. Chifteluțele sunt din mușchi de vițel cu ceafă de porc, busuioc și coriandru. Vă zic, chiar sunt minunate! Dar dacă nu vreți carne în ziua aia, luați varianta lor vegetariană: Pârjoale Cuvioase (23 lei). Sunt cu dovlecel, varză și ceapă, dar au o consistență de chiftele cu carne. Nu știu cum le fac, dar le fac bine.  

Ce m-a mai surprins în mod plăcut, și nu mă așteptam, a fost Salata “mai adu-mi una” (18 lei), cu linte, avocado, ardei copți și ceapă. Nu am gustat ceva mai bun! Și nu e bună pentru o salată, e foarte bună punct. Aș vrea doar să vă gândiți cum toate ingredientele împrumută din gustul ardeiului copt. Mmm. Altfel, am gustat din tot, deși nu țineam neapărat, că m-am convins destul de repede. Dar fetele insistau să gust și din aia, și din aia. Așa că pot să garantez și pentru pastrama de berbecuț (39 lei), care era foarte fragedă, și pentru sarmalele Nu-mă-uita (56 lei). Sarmalele au 550 gr, deci se transformă ușor în 2 porții. Mi-au plăcut și Cârnații Acordați (45 lei), care vin într-o tigăiță cu varză călită. Luiza și-a luat Brigada Moravuri, adică, țineți-vă bine, momițe, fudulii și pizdulice. Din Brigadă nu am gustat, deci nu am ce să zic, în afară de faptul că Luiza a fost mulțumită.  

 

"Luiza și-a luat Brigada Moravuri, adică, țineți-vă bine, momițe, fudulii și pizdulice."

 

Toate am concluzionat că mâncarea e bună, însă puțin cam grasă. Dar mi se pare că e asumat grasă. Adică vii când știi că asta vrei. Mie îmi place, dar poate am o slăbiciune pentru Dinescu și Cetate. La Cetate mi-am petrecut eu copilăria, pe malul Dunării. Dinescu a venit mai târziu.  Cred că ingredientele de țară din meniu de acolo le procură. Și vinurile la fel. Am uitat să zic că vinurile sunt foarte bune. Din 13 câte eram, una n-a fost mahmură a doua zi. Bine, Luiza susține că “înainte”, când o fi asta, vinurile erau mai bune.

 

"Toate am concluzionat că mâncarea e bună, însă puțin cam grasă."

 

Între o sarma și un cârnat, am aruncat un ochi la mesele din jur. I-am arătat lui Mimi un el și o ea și i-am zis că probabil sunt străini. Și Mimi a zis că dacă erau români, sigur îi știam. Hahaha.

Abia aștept următoarele chifteluțe!

decor lacrimi si sfinti
interior lacrimi si sfinti
jumări de rață și gâscă

jumări de rață și gâscă

luiza și momițele

luiza și momițele

brigada moravuri - momițe, fudulii și pizdulice

brigada moravuri - momițe, fudulii și pizdulice

chifteluțele minunate <3

chifteluțele minunate <3

raluca și pastramă de berbecuț

raluca și pastramă de berbecuț

nuntă nuntă

nuntă nuntă

lacrimi si sfinti
meniu lacrimi si sfinti

VERDICT:

impressed.png